drottning Hedvig Eleonora Gripsholms slott drottningar drottningarna

Hedvig Eleonoras Gripsholm

Drottningarna på Gripsholm befann sig mitt i händelsernas centrum. Så även den unga drottningen som förvärvar slottet när hon blir änka – vilket inte dröjde länge.

Stormaktstiden var en av de mest internationella epokerna i den svenska historien. Många spännande föremål kom till Sverige med de kvinnor och män som gifte in sig i det svenska kungahuset, och som alla hade utländsk bakgrund. De kom från furstendömen i Tyskland, Polen och Danmark, och hade i sin tur släktingar på platser som Spanien, England, Italien och Ryssland. Ambitionen var att skapa mäktiga fredsallianser.

Hedvig Eleonora var 18 år när hon 1654 kom till Sverige från det strategiskt belägna hertigdömet Holstein-Gottorp, som garant för den geopolitiska alliansen mellan Sverige och hertigdömet. Gripsholms slott med omgivande landområden blev en del av hennes livgeding, en ekonomisk säkerhet om kung Karl X skulle avlida. Vilket han också gjorde efter endast sex års äktenskap.

Riskfyllda resor

Att ge sig ut på långresa i mitten på 1600-talet var komplicerat och inte helt riskfritt. Den unga bruden färdades med ett stort följe, totalt 250 personer, bland annat hovpredikant, livmedicus, kock, violinist och målare. Hon förde också med sig stora mängder kläder, smycken, bordssilver och dyrbara textilier.

Dessutom hade hon med sig en resesäng som idag står på Gripsholms slott. Självklart är sängen inte en säng vilken som helst. Den skulle spegla hennes ställning och är därför vackert förgylld och snidad, och behängd med sänghimmel och förhängen av ursprungligen aprikosfärgad silverbrokad. Inuti får man känslan av romerskt tält. Men sängen är mer funktionell än man kan tro. Den sitter ihop med gångjärn och är lätt att fälla ihop. En praktisk resesäng – fast med kunglig touch. Kanske var brudresan inte enda gången som den här sängen fick komma ut och resa i Europa?

Hedvig Eleonora och Karl X tycks ha varit varmt fästade vid varandra, och strax efter födelsen av deras första och enda barn Karl (XI) följde hon sin man i fält. Tanken att ta med sig en himmelssäng i fält var inte så vansinnig som vi kanske kan tycka. Under 1600-talet stred man ofta på väl definierade slagfält och det kunde vara förhållandevis lugnt bara någon kilometer bort från stridigheterna. Som kunglighet inhystes drottning Hedvig Eleonora troligen i något ståndsmässigt slott i närheten, men att det fanns en lämplig säng att tillgå kunde inte garanteras.

Makt och inflytande

På bordet intill himmelssängen står Hedvig Eleonoras skrivschatull. Det är en påtaglig symbol för hennes makt. Drottningen manövrerade skickligt för att försvara tronen åt sin då omyndige son. Samtidigt förvaltade hon sitt livgeding med slott och landegendomar som omfattade stora delar av Sveriges yta.

Intill skrivschatullet och sängen står ett annat föremål som är typiskt för Hedvig Eleonoras tid och intressen: ett skåp i senbarock med kinesiska lackimitationer, kanske tillverkat i Sverige. Världen utanför Europa var fortfarande ganska okänd och fantasieggande. De små bilderna på skåpet visar exotiska djur som kameler och elefanter, och miljöer som påminner om Thailand, Indien, Sydamerika, arabvärlden och Japan.

Stormaktstid

Under en stor del av 1600-talet föröddes Europa av krig. Men 1648 gjordes det faktiskt ett rejält försök att skapa fred i Europa; Westfaliska freden. Vid fredskonferensen efter 30-åriga kriget drogs riktlinjerna upp för att förhindra liknande religionskrig i Europa. Att Sverige och Frankrike stod som garanter för freden visar hur stark Sveriges ställning som stormakt var vid den här tiden.

Fredskonferensen ansågs som så betydelsefull att man lät måla av delegaterna. Ett helt galleri på Gripsholms slott är fullt av deras porträtt, vilket visar vilket hopp man satte till fredsöverenskommelsen. Kanske kan man säga att vissa av idéerna från fredskonferensen senare fick sin fortsättning i EU-tanken.

Men freden i Europa blev inte långvarig. Krigshandlingarna återupptogs och ironiskt nog blev det inte förrän med yrkesmilitären Jean Baptiste Bernadotte som Sverige fick en bestående fred. Men drömmen om fred i Europa existerade långt innan dess.

Toppbilden: Hedvig Eleonora (1636–1715), drottning av Sverige, prinsessa av Holstein-Gottorp. Porträttet (beskuret) är målat av Nicolas Vallari och finns på Gripsholms slott. Foto: Nationalmuseum

drottning Hedvig Eleonora Gripsholms slott

Under Hedvig Eleonoras tid hade Sverige en stormaktsställning i Europa. Gripsholms slott disponerades som änkesäte och det var bland annat härifrån som drottningen försvarade tronen åt sin då omyndige son. Foto: Dick Norberg

drottning Hedvig Eleonora Gripsholms slott

När den unga Hedvig Eleonora anlände till Sverige för att gifta sig med Karl X hade hon med sig den resesäng som idag står på Gripsholms slott. Kanske var den även med när drottningen följde sin make ut i fält. Här ses också hennes skrivschatull (skrivskrin), en symbol för hennes makt. Förutom att manövrera makten åt den omyndige prinsen, förvaltade riksänkedrottningen slott och stora landegendomar. Foto: Kungligaslotten.se

drottning Hedvig Eleonora Gripsholms slott Westfaliska freden porträttgalleri

Ett av porträttgallerierna på Gripsholms slott visar delegaterna vid Westfaliska freden 1648. Att Sverige var en av garanterna för freden visar hur stark Sveriges ställning som stormakt var. Foto: Lisa Raihle Rhebäck/Kungligaslotten.se

Hedvig Eleonora

Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636–1715) här avbildad av sin skyddsling David Klöcker Ehrenstrahl cirka 1670. Hedvig Eleonora var intresserad av konst och arkitektur och uppförde slotten Drottningholm och Strömsholm. På det senare finns Ehrenstrahls berömda målningar av Karl XI:s livhästar. Foto: Kungligaslotten.se

Kommande händelser

Guidad visning: Kungliga slottet 1 sep – 29 apr 2025

Följ med våra kunniga guider på en slottsvandring genom paradrummen på Kungliga slottet. Under vandringen levandegörs historien när samli...

Biljetter

Drottningholms slott kan du upptäcka på egen hand i egen takt, men att att kombinera med en guidad visning ger besöket en extra upplevelse.

Biljetter

I de storslagna slottssalarna följer vi historiska fotspår efter de kungligheter som bott och verkat här. På lördagar är en av de guidade...

Biljetter