Zorn i samlingarna
”Nå, nu skall du måla gubben”. Så hälsas konstnären Anders Zorn av kung Oskar II när han en vinterdag 1898 kommer till Kungliga slottet för att måla kungens porträtt. Zorn utförde under sin livstid tolv kungliga porträtt.
Oscar II vill bli avmålad i Livgardets till häst ljusblå uniform men Anders Zorn är av annan åsikt och svarar att porträttet ”skall bli målat fast ej av mig”.
”ej som soldat men som konsternas och vetenskapernas beskyddare och utövare”.
Kungen blir ursinnig. Anders Zorn förklarar att om han nu har en ”chance” att måla sin kung, tänker han måla honom som han känner honom och han känner honom ”ej som soldat men som konsternas och vetenskapernas beskyddare och utövare”. Oskar II mjuknar och porträttet blir målat, med kungen sittande i sitt audiensrum i sällskapsdräkt med serafimerbandet över bröstet. På slaget skymtar en räddningsmedalj, som kungen fått för räddande av människoliv i Frankrike, den enda utmärkelsen som fann nåd i Anders Zorns ögon av alla de ordnar och medaljer som Oskar II ville bära. Kungen var mycket nöjd när porträttet var färdigt och omfamnade Anders Zorn flera gånger.
Kungliga porträtt av Anders Zorn
Anders Zorn kommer under sin livstid att utföra tolv kungliga porträtt, det första redan vid 26 års ålder. Då målar han prinsarna Gustaf Adolf och Vilhelm, 4 och 2 år gamla – och deras stora, röda hund, som de fått i present av den tyske kejsaren. Prinsarnas föräldrar, kronprins Gustaf och kronprinsessan Viktoria turades om att hålla ett öga på barnen.
Det sista porträttet Anders Zorn utför visar kronprinsessan Margareta, sittande vid sitt skrivbord i vardagsrummet i familjens våning på Kungliga slottet. Det är ett porträtt med en tydlig privat karaktär. Kronprinsessan har en konstbok framför sig och fingrar försiktigt på sitt pärlhalsband. Likt många andra av Zorns porträtt är det här nästan mer en psykologisk studie än en ren avbildning.
Prinsarna Gustaf Adolf och Vilhelm
akvarell, 1886
En kopia av målningen hänger i Oskar II:s skrivrum på Kungliga slottet. Originalet förstördes under andra världskriget.
Prins Eugen
etsning, 1891
Prins Carl
olja, 1897
Livgardet, Stockholm
Oskar II
olja, 1898
Porträttet finns att se i Bernadottegalleriet på Kungliga slottet.
olja, 1898 (förstudie)
Privat ägo
etsning, 1898
Prinsessan Ingeborg
etsning, 1900
Änkedrottning Sofia
olja 1909
Prins Eugens Waldemarsudde
Gustaf V
olja, 1909
Stora Kopparbergs Bergslags Aktiebolag, Falun, nu Stora Enso
Änkedrottning Sofia
olja, 1910
Porträttet finns att se i Bernadottegalleriet på Kungliga slottet.
Prins Eugen
olja, 1910
Prins Eugens Waldemarsudde
Kronprinsessan Margareta
etsning, 1914
Ett exemplar av denna etsning finns på Ulriksdals slott.