Märta Måås-Fjetterström, utställning på Kungliga slottet okt 2019

Ny utställning: Kronprinsessan Margareta

En utställning om kronprinsessan Margareta planeras på Kungliga slottet. Den dynamiska och folkkära prinsessan kom att förändra bilden av kungahuset ända in i våra dagar.

Obs! Med anledning av rådande situation har programverksamheten ändrats. När utställningen kan öppna meddelas här.

Hundra år har passerat sedan vår nuvarande kungs farmor hastigt gick bort. Vem var hon, denna för sin tid så moderna men för många okänd medlem av kungafamiljen?

Utställningen som planeras firar hennes livsglädje och hennes gärningar för Sverige.

På plats i den del av Kungliga slottet som en gång var hennes våning visas för första gången material ur arkiven och unika föremål ur de kungliga samlingarna som tillhört kronprinsessan.

"Solstrålen på Stockholms slott"
statsminister Hjalmar Branting om
kronprinsessan Margareta

Kronprinsessan Margareta (1882–1920), kallad Daisy av familj och vänner, omfamnade sitt nya liv i Sverige och hennes ankomst kom att innebära att synen på kungliga personer förändrades. Hon ville göra skillnad för folk i sitt nya hemland och engagerade sig aktivt i många av tidens största samhällsfrågor. 

Från sin uppväxt som barnbarn till den brittiska drottning Victoria bar hon med sig gedigna intressen för konst, idrott och trädgård, och som formade hennes identitet som folkkär kronprinsessa i Sverige.

Toppbilden: Ur de kungliga samlingarna: Kronprinsessan Margareta fotograferar med två av barnen, prins Bertil och prinsessan Ingrid, sommaren 1914 på Sofiero. I bakgrunden hennes trädgårdsritningar för Sofiero 1918. Foto: Lisa Raihle Rehbäck/Kungligaslotten.se

Kommande händelser

Teckningsutställning 23 apr – 22 jun

Vårutställningen 'Den tänkande handen' visar verk av unga tecknare, nominerade till H.M. Konungens stipendietävling med samma namn. Utstä...

Läs mer