Den Tänkande Handen Vårutställning på Kungliga Slottet

Den tänkande handen

Den tänkande handen är en årligen återkommande stipendietävlingen för unga tecknare, vars nominerade bidrag visas i en vårutställning.

ansökan 2025

Ansökningperioden är alltid i januari.

utställningen

De nominerades verk visas årligen i en digital vårutställning på Kungligaslotten.se

H.M. Konungen vill genom sin stipendietävling Den tänkande handen uppmuntra dig som är ung konstnär att uttrycka dig genom teckning och ställa ut dina verk.

Tävlingen är öppen för unga tecknare, tidigast födda 1986, som använder visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område. Sökande behöver inte vara yrkesverksam eller ha formell utbildning inom konstformen. Ansökningsperioden är alltid i januari.

Tio tävlingsdeltagare nomineras av en urvalskommitté utsedd av Konstakademien. En jury utser därefter tre stipendiater som tilldelas 100.000 kr vardera vid en ceremoni på Kungliga slottet.

Kreativa möten i klassisk miljö

Den tänkande handen, både stipendietävlingen och utställningen, är årligen återkommande och ett samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och Kungl. Akademien för de fria konsterna Konstakademien).

De nominerade bidragen visas i en vårutställning. Tidigare har uställningen ägt rum i Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet, men senaste åren har verken presenterats i ett digitalt galleri här på webbplatsen.

Konstakademien har sitt ursprung i Kongl. Ritarakademien som grundades på Kungliga slottet 1735. I anslutning till slottsbygget fick blivande konstnärer undervisning i teckning där avbildning av klassisk skulptur stod i centrum för studierna. Det kungliga intresset för Konstakademien och de visuella konsterna är sedan starten oavbrutet.

Stipendietävlingen arrangeras med stöd av Elisabeth och Gustaf Douglas via den stipendiefond som instiftades med anledning av Hans Majestät Konungens 70-årsdag 2016. Fonden förvaltas av Konstakademien. Utställningen arrangeras av Kungl. Hovstaterna.

Tävlingen utlyses på Kungl. Akademiens webbplats och vänder sig unga tecknare som praktiserar visuell gestaltning inom konst, arkitektur, mode, design, illustration, spelutveckling eller annat besläktat område. Foto: Lisa Raihle Rehbäck/Kungligaslotten.se

Utställningen visar nominerade bidrag till H.M. Konungens årliga stipendietävling för unga tecknare. Här ses Kungen vid invigningen 2017. Foto: Sanna Argus Tirén

Tre stipendievinnare utses. På bilden, Kungen tillsammans med stipendiaterna Olle Witt, Rakel Bergman Fröberg och Olivia Pettersson Fleur vid stipendieutdelningen 2024 i Gustav III:s antikmuseum på Kungliga slottet. Foto: Caisa Rasmussen/TT

I den Bernadotteska familjen har det i varje generation funnits kulturellt engagemang med viljan att stödja dem som arbetar med konst. Här vill vi särskilt lyfta fram Gustaf VI Adolf som var med och grundade Nationalmusei vänner 1911 och vars mångåriga stöd till Nationalmuseums teckningstävling 'Unga tecknare' har varit en avgörande inspirationskälla för teckningstävlingen 'Den tänkande handen'. Att använda sin ställning för att uppmärksamma, hjälpa och stödja unga konstnärer var en självklarhet för gamle kungen och är det även för vår nuvarande Kung liksom för Prins Carl Philip som ingått i juryn för stipendietävlingen sedan starten 2017.

 

Fotot: Kronprins Gustaf (VI) Adolf tillsammans med sin farbror prins Eugen, en av sin tids främsta landskapsmålare. Ur Bernadottebibliotekets fotoarkiv.

Stipendiater genom åren

Vinnare av stipendietävlingen:

2024
Olle Witt
Olivia Pettersson Fleur
Rakel Bergman Fröberg

2023
Josef Alexanderson
Lina Göhle
William Jernberg

2022
Gabriel Gabriel Garble
Kayo Mpoyi
Simon Persson

2021
Titus Boguslaw
Hannah Clarkson
Hanna Holmgren

2020
Felix Vasquez Aguilera
Kristin Karlsson
Tomas Lundgren

2019
Sophie Westerlind
Emelie Markgren
Muhammad Ali

2018
Susan Whitlow
André Olsson
Rut Karin Zettergren

2017
Cedric Jaques Yu
Love Dahlstedt
Roger Smeby

Kommande händelser

Följ med våra kunniga guider på en slottsvandring genom paradrummen på Kungliga slottet. Under vandringen levandegörs historien när samli...

Biljetter

Drottningholms slott kan du upptäcka på egen hand i egen takt, men att att kombinera med en guidad visning ger besöket en extra upplevelse.

Biljetter

I de storslagna slottssalarna följer vi historiska fotspår efter de kungligheter som bott och verkat här. På lördagar är en av de guidade...

Biljetter