Slottens sommarprogram

Att besöka de tio kungliga slotten är att göra en tidsresa genom 500 år av historia, konst och kultur. I år är det dessutom flera jubileer som uppmärksammas!

Gör en utflykt till de kungliga slotten och besök platserna som varit centrala i vår kungliga historia. Under sommarsäsongen är samtliga kungliga besöksmål öppna.

Under de femhundra år som gått sedan Gustav I (Vasa) valdes till kung 1523 har de kungliga slotten och hovet varit en kulturmiljö i ständigt samspel med politiska omständigheter och internationell utveckling. Somligt är en del av svensk historia, annat lever vidare i nutidens kulturliv.

De tio kungliga slotten med dess interiörer och samlingar täcker in 500 år av historia och stilhistoria.

jubileumsbiljetten: 500 år för 500 kr

Till sommaren lanseras en jubileumsbiljett som inkluderar entré till samtliga kungliga besöksmål.

Läs mer om biljetten här

Jubileumsutställningen

".. att stå där är att, i princip, kunna ta på den svenska historien." /Fokus

Jubileumsutställningen ’Vasa till Bernadotte, 1523–1973–2023. Kultur i rikets tjänst’ är öppen alla dagar i veckan. Platsen är Kungliga slottet.

Biljett till utställningen förköps

Den allra tidigaste historien får vi i Riddarholmskyrkan – den kungliga begravningskyrkan, Kyrkan är Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka.

Medeltida historia berättas även i Museum Tre Kronor och inte minst den kungliga Vasaborgen. Femhundraårs-minnet av kungavalet sätter strålkastarljuset på Gripsholms slott, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa.

Vasaprogram på Gripsholms slott

Vasajubileet uppmärksammas på Gripsholms slott med Vasavisningar, Vasapromenader, konserter och föredrag

Se programmet Vasa 500 år

Landets ståtligaste barockmiljöer från stormaktstiden hittar vi på världsarvet Drottningholm och på Kungliga slottet. Här finns också tidstypiska miljöer från frihetstidens rokoko.

I Gustav III:s paviljong på Haga finner vi landets bäst bevarade interiörer från den gustavianska eran. Den stilsäkre kungen gjorde "revolution" även inom möbelhistoria.

Rosendals och Rosersbergs slott visar prov på empiren, så kallad "Karl Johan-stil" efter den första kungen av ätten Bernadotte, Karl XIV Johan. Empiren har ett uttrycksfullt symbolinnehåll av tidens krig, men trots att kungen hade en framgångsrik bakgrund som fransk militär valde han fredens diplomatiska vägar för sitt nya land.

Rosendals slott 200 år

Ytterligare ett jubileum! 2023 är det 200 år sedan Rosendals slott började uppföras. Det uppmärksammas med ett stort projekt att återställa den historiska parken kring slottet.

Parkvisningar onsdagar maj till september

Både Tullgarns och Ulriksdals slott har miljöer kvar sen 1900-talets regenter. På Tullgarn vistades Gustaf V och drottning Victoria många somrar, här installerades till exempel ett "modernt" kök. Ulriksdals slott blev kunglig bostad för Gustav VI Adolf och drottning Louise. Deras vardagsrum, inrett av Carl Malmsten 1923, anses idag vara landets förnämligaste helhetsmiljö från 1920-talet.

På Kungliga slottet i Stockholms skapas också nutidshistoria. Slottet är H.M. Konungens officiella residens och många av statschefens officiella uppgifter äger rum här. Kungen firar 50-årsjubileum som regent.

fotoutställning

'Carl XVI Gustaf – 50 år för Sverige'
Från juni ses en fotoutställning på Slottsbacken utanför Kungliga slottet, med bilder ur Kungens 50 år som statschef. Liksom Kungens valspråk, ”För Sverige – i tiden”, tecknar fotografierna även Sverige under fem decennier.

En version av utställningen visas digitalt

Våra besöksmål

De kungliga besöksmålen innefattar tio kungliga slott med tillhörande museer, kaféer, butiker och inte minst slottsparker. Även H.M. Konungens hovstall och Riddarholmskyrkan är kungliga besöksmål.

Våra kungliga besöksmål hittar du samlade här

Läs webbversionen av slottens sommartidning, klicka på bilden för länk.

Denna säsong finns det möjlighet att köpa en jubileumsbiljett. Kortet ger fri entré och obegränsade antal besök till samtliga kungliga besöksmål under 2023.

Upptäck sommarslotten och njut av slottsparkerna. Denna säsong presenteras två nya områden i parkappen 'Kungliga promenader'. Projektet att återställa den historiska parken vid Rosendals slott visas vid guidade parkvandringar onsdagar hela sommaren. Foto: Jonas Borg

”Det är min förhoppning att jubileumsutställningen ska kunna bidra med ökad kunskap om Sveriges rika kulturhistoria och glänta på locket till alla de spännande berättelser som föremålen bär på.” Så sa Kungen vid invigningen av utställningen ´Vasa till Bernadotte', som är den mest omfattande utställning som arrangerats på Kungliga slottet. Foto: Jean Baptiste Beranger

”Jag inbillar mig ha återvänt till Gustav den förstes tid”. Citatet är Gustav III:s, som älskade att vistas i Vasaborgen Gripsholm. Järnstolen är, enligt utsago från 1700-talet, Gustav Vasas stol. Den är tillverkad på 1500-talet, här placerad i en fönsternisch på Gripsholm med dekor från vasatiden. Foto: Bruno Ehrs

Kommande händelser

Vasa till Bernadotte 11 mar – 7 jan 2024

I den stora jubileumsutställningen ' Vasa till Bernadotte, 1523–1973–2023. Kultur i rikets tjänst' visas spektakulära föremål som tar d...

Biljetter

Vasajubileet uppmärksammas på Gripsholms slott med temavisningar om den alltid aktuella Gustav I, på plats i det slott som mer än något a...

Biljetter
50 år för Sverige 6 jun – 24 sep

På Slottsbacken utanför Kungliga slottet visas utställningen Carl XVI Gustaf – 50 år för Sverige . Officiella porträtt blandas med ögon...

Läs mer