Drottning Louise Ulriksdals slott drottningar drottningarna

Drottning Louise

Prinsessan Louise var arbetsam och anspråkslös. Under första världskriget arbetade hon vid fronten, och som kronprinsessa och drottning av Sverige fortsatte hon sitt aktiva engagemang.

Drottning Louise var en alltigenom osentimental person. Hennes talesätt ”En kunglighet bör antingen vara frisk eller död”, säger det mesta om hennes inställning.

Pengar, titlar och ägodelar imponerade inte på Louise. Hon var nämligen den engelska drottningen Victorias barnbarnsbarn och släkt med hälften av Europas kungligheter.

”En kunglighet bör antingen vara frisk eller död”

Under 1914 besöker Louise och hennes mor släkten vid det ryska hovet. När första världskriget bryter ut lyckas de nätt och jämnt ta sig därifrån. Familjejuvelerna blir kvar hos mostern i Ryssland. De juvelerna ser man aldrig mera till. Det är mycket annat som försvinner under kriget. Familjens stora egendomar i Ryssland och till slut också deras kungliga titlar. Familjenamnet ändras från det tyskklingande Battenberg till Mountbatten.

Aktivt engagemang

Louise utbildar sig i första hjälpen och arbetar i två år på ett militärsjukhus vid fronten. När hon kommer tillbaka igen börjar hon arbeta i Londons slum. På fritiden umgås hon med kungliga släktingar.

1923, 34 år gammal, träffar Louise den svenske kronprinsen Gustaf Adolf. Hon blir kronprinsens andra hustru efter den avgudade kronprinsessan Margareta som hade dött tre år tidigare, efterlämnande fem barn. Louise får aldrig några egna barn, men under andra världskriget tar hon emot finska krigsbarn som inkvarteras intill Ulriksdals slott.

"Jag har svårt att bara vara beskyddare för olika institutioner, jag som varit van vid eget praktiskt arbete, som en vanlig människa, innan jag gifte mig"

Vardagsliv på Ulriksdals slott

Louise och Gustaf Adolf är kronprinspar länge, ända till 1950, och Ulriksdals slott blir kärnan i deras tillvaro. Hit kommer de varje år för att möta våren. Slottet har rustats upp och blivit modernt, med nytt kök, rationella förvaringsutrymmen, kaklade badrum och elektricitet. Den miljö som bäst vittnar om deras liv på Ulriksdal är Vardagsrummet, det rum som Louise och Gustaf Adolf fick i bröllopsgåva av stockholmarna och som inreddes av Carl Malmsten.

På Ulriksdal levde kung Gustaf VI Adolf och drottning Louise anspråkslöst vardagsliv, fjärran från pompa och ståt. Här står en skål polkagrisar, men däremot finns inte en förgyllning eller sidenkudde så långt ögat når.

Toppbilden: Porträtt (beskuret) av prinsessan Louise av Battenberg (senare Mountbatten), av Philip de László 1907. Porträttet hänger I Bernadottegalleriet på Kungliga slottet. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Drottning Louise

Louise var en aktiv och praktisk person och som drottning av Sverige hade hon svårt att vänja sig vi de mer passiva beskyddarskap som ingick i rollen. På bilden som sjuksköterska under första världskriget, ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Drottning Louise Ulriksdals slott

Ulriksdals slott blev hem åt Louise och Gustav VI Adolf. Under andra världskriget tog Louise emot finska krigsbarn på Ulriksdal. Foto: Dick Norberg/Kungligaslotten.se

Gustav VI Adolf Drottning Louise Ulriksdals slott

På Ulriksdal levde Gustaf VI Adolf och Louise ett modernt och anspråkslöst liv. Köket och vardagsrummet moderniserades för paret. Foto från 1938, ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Vardagsrummet Ulriksdals slott

Vardagsrummet, inrett av Carl Malmsten 1923, anses idag vara en av landets förnämligaste helhetsmiljö från 1900-talet. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Vardagsrummet Ulriksdals slott drottning Louise

Vardagsrummet visar parets intresse för konst. Här finns verk av Märta Måås-Fjetterström, Carl Milles, Prins Eugen, Bruno Liljefors, Carl Eldh och Nils Kreuger. Foto: Kate Gabor/Kungligaslotten.se

Kommande händelser

Drottningholms slott kan du upptäcka på egen hand i egen takt, men att att kombinera med en guidad visning ger besöket en extra upplevelse.

Biljetter

Drottningholms slott byggdes på uppdrag av en drottning och här har många kungligheter levt genom historien. På söndagar är en av de guid...

Biljetter

Följ med våra kunniga guider på en slottsvandring genom paradrummen på Kungliga slottet. Under vandringen levandegörs historien när samli...

Biljetter