Tapetkonservering Kungaparet Kina slott världsarv Drottningholm

Tapetkonservering på Kina slott

I filmen besöker Kungaparet Kina slott för att ta del av arbetet med restaureringen av de unika tapeterna från Lovisa Ulrikas tid. Arbetet pågick under våren 2014.

Kabinettsförmaket på Kina slott var ett av drottning Lovisa Ulrikas (1720­–1782) mest privata rum. Väggarna var tapetserade med en mycket exklusiv papperstapet från Kina, troligen inköpt via Ostindiska kompaniet.

Den rikt dekorerade, handmålade tapeten är uppbyggd av fem lövtunna skikt papper. Mönstret består av fåglar och blommor och går över flera våder som upprepas tre gånger i rummet.

För att säkra den sällsynta tapeten för framtiden arbetade tre papperskonservatorer under våren 2014 med skador som uppkommit.

Toppbilden: Kungaparet i samtal med papperskonservatorerna Daniel Gillberg och Mark Sandiford. Foto: TT

BESÖK KINA SLOTT

Kommande händelser

Drottningholms slott kan du upptäcka på egen hand i egen takt, men att att kombinera med en guidad visning ger besöket en extra upplevelse.

Biljetter

Drottningholms slott byggdes på uppdrag av en drottning och här har många kungligheter levt genom historien. På söndagar är en av de guid...

Biljetter

Följ med våra kunniga guider på en slottsvandring genom paradrummen på Kungliga slottet. Under vandringen levandegörs historien när samli...

Biljetter