"En exotisk lackask" – följ med in i Kina slott

Följ med in i Kina slott med museilärare Boel Bodvik, som visar höjdpunkter och berättar om lustslottets historia. Kina slott är en del av världsarvet Drottningholm.

Under 1700-talet var intresset för kinesisk och japansk konst på modet i Sverige och i Europa. De ostindiska handelskompanierna förde in stora mängder te, kryddor, siden, porslin och exklusiva konstföremål till Europa.

En julikväll 1753 fick drottning Lovisa Ulrika en fantastisk födelsedagspresent. I bortre delen av Drottningholms slottspark hade kung Adolf Fredrik låtit uppföra ett lustslott i kinesisk stil.

Kina slott är öppet under sommarsäsongen, och i filmen färdigställs slottet inför öppningen.

Film: Kaffegruppen/Kungligaslotten.se

Musik: ur Drottningholmsmusiken av Johan Helmich Roman (1694-1758), framförd av Drottningholms Barockensemble. Musica Sveciae. Drottningholmsmusiken uruppfördes i samband med bröllopet mellan Adolf Fredrik och Lovisa Ulrika, år 1744.

besök KINA SLOTT

Slottet är öppet dagligen under sommarsäsong.

Kommande händelser

Drottningholms slott kan du upptäcka på egen hand i egen takt, men att att kombinera med en guidad visning ger besöket en extra upplevelse.

Biljetter

Drottningholms slott byggdes på uppdrag av en drottning och här har många kungligheter levt genom historien. På söndagar är en av de guid...

Biljetter

Följ med våra kunniga guider på en slottsvandring genom paradrummen på Kungliga slottet. Under vandringen levandegörs historien när samli...

Biljetter