Märta Måås utställningsprodukter Slottsboden Kungliga slottet

Minne av Märta Måås

I samband med utställningen på Kungliga slottet har en serie produkter tagits fram med inspiration av Märta Måås-Fjetterströms karaktärsstarka mönster.

Vackra, användbara och bestående ting för fest och vardag. Föremål som kommer till glädje under många år framöver. Så har vi tänkt kring sortimentet som finns i butiken Slottsboden.

Märta Måås "Rolls Royce"

År 1923 komponerade hon praktflossan Svarta Trädgårdsmattan med orientalisk känsla, ofta kallad Måås-Fjetterströms ”Rolls Royce”. Mönstret återfinns på ett praktiskt brickbord, lätta och tåliga brickor och underlägg för glas och muggar.

Svarta Trädgårdsmattan: Brickbord; inkl. stativ 1250kr, endast bricka rund 49cm 350kr. Glasunderlägg 4-pack 225kr. Bricka rektangulär 53x37,5cm 425kr. Kortfodral 39kr.

Var vid gott mod

Märta Måås-Fjetterström målade undantagslöst sina skisser för mattor och vävnader i akvarell. Denna mönsterskatt om cirka 700 skisser gör att hantverket och kulturarvet lever vidare.

'Var vid gott mod' var Märta Måås-Fjetterströms sista skiss, den låg på hennes arbetsbord när hon avled på påskdagen 1941. Skissen var en förlaga till ett antependium till altaret i Tjönarps kyrka.

Detalj från akvarellskissen återfinns på brickor, servett och på ett fodral för tåg-/busskort. Uppmaningen ”Var vid gott mod” kan behövas både till morgonkaffet och i morgonrusningen.

Var vid gott mod: Bricka 20x27cm 195kr. Bricka 44x28cm 250kr. Servett 25x25cm 49kr. Kortfodral 39kr.

Linnehanduken Schackrutan

I butiken finns kökshandukar från linneväveriet i Båstad, speciellt framtagna i de färgnyanser som Märta Måås-Fjetterström använde till sina garn. Mönstret är hämtat från Märta Måås-Fjetterströms akvarellskiss för mattan 'Schackrutan', som vävdes tidigt i verkstadens historia, före 1924.

Handduken finns i färgerna gul, blå, röd och grön.

Schackrutan: handduk 345kr.

Utställningskatalogen – mer än en katalog

Till utställningen har det producerats en katalog som både guidar dig genom utställningen och blir ett minne att ta med hem. Samtliga utställda mattor och vävnader finns avbildade i katalogen, över ett sextiotal. En utvikbar mittsektion ger läsaren möjlighet att vandra i utställningen och den bildrika skriften innehåller även flera intressanta artiklar som knyter an till utställningen. Katalogen är sjuttio sidor.

Bildtexterna i katalogen är översatta till engelska och det finns även en engelsk sammanfattning.

Utställningskatalog 80kr.

Boken om Märta Måås-Fjetterström

En storslagen bok har skapats i samband med utställningen, om konstnärinnan som gjorde närmare 700 skisser för mattor och vävnader under sin livstid.

En vacker bilderbok med fem gedigna artiklar av de främsta experterna på textil konst, som belyser Märta Måås-Fjetterströms storhet. Respekterad av sin samtid och representerad på världsutställningar och i stora viktiga samlingar går denna Garbo liknande konstnärliga storhet mot en ny tid.

Det vackra bokomslaget är mönstret från ett handvävt möbeltyg i gobelängteknik som Märta Måås skapade 1919. Boken, om 180 sidor, är på svenska och engelska.

Boken om Märta Måås-Fjetterström 450kr.

Produkterna finns till försäljning från och med 13 oktober i butiken Slottsboden vid Kungliga slottets yttre borggård, samt i utställningens pop up-butik inne i slottet.

Med reservation för slutförsäljning och eventuella felskrivningar.

Mer om Märta Måås-Fjetterström

Pressbilder

Pressbilder för utställningen finns i vårt pressarkiv här på webbplatsen. Önskas pressbilder och redaktionellt material för produktserien kontakta oss via marknad@royalcourt.se

Märta Måås utställningsprodukter Slottsboden Kungliga slottet
Märta Måås utställningsprodukter Slottsboden Kungliga slottet
Märta Måås utställningsprodukter Slottsboden Kungliga slottet
Märta Måås utställningsprodukter Slottsboden Kungliga slottet
Märta Måås utställningsprodukter Slottsboden Kungliga slottet
Märta Måås Slottsboden

Inför besöket

Guidade visningar Öppet idag 10.00-16.00

Att följa med på en guidad slottstur gör besöket till en extra upplevelse. Våra kunniga guider levandegör föremålen och sätter dem i sitt...

Läs mer
För barn Öppet idag 10.00-16.00

Slottets stora paradvåningar, de medeltida valven i Museum Tre Kronor och kungakronorna i Skattkammaren är spännande besöksmål för barn. ...

Läs mer

Kommande händelser

"Se på mattorna – det är jag". Utställningen på Kungliga slottet välkomnar besökare att vandra genom textilkonstnären Märta Måås-Fjetters...

Köp biljett

Denna kväll bekantar vi oss med Slottskyrkan som sedan 1755 har varit skådeplatsen för kungliga bröllop, dop och begravningar. Slottskyrk...

Köp biljett

Kungliga slottet i Stockholm har alltid varit och är än idag det bästa stället att höra senaste nytt om Kungafamiljen. Följ med på en tim...

Köp biljett

Upptäck mer om Kungliga slottet

Paradrum Öppet idag 10.00-16.00

Representationsvåningarna på slottet är samlingsnamnet för de magnifika paradvåningar som används vid Kungens och Drottningens representa...

Läs mer

I dunkla källarvalv på Kungliga slottet förvaras monarkins viktigaste symboler – Riksregalierna, som alla visar prov på fascinerande och ...

Läs mer

Museum Tre Kronor är museet om slottets äldsta historia, från försvarsborg till renässansslottet som förstördes i en våldsam brand år 1697.

Läs mer
Slottsboden Öppet idag 10.00-17.00

Slottsboden är en unik present- och souvenirbutik på Kungliga slottets yttre borggård med produkter som har anknytning till föremål i de ...

Läs mer

Välkommen till ett av Europas äldsta publika museer som öppnades redan år 1794. Skulpturerna som köptes in av Gustav III visas i slottets...

Läs mer

Kungliga slottets kyrka visar prov på arkitektur, inredning och konstverk av några av sin tids främsta mästare – Nicodemus Tessin den yng...

Läs mer

Artiklar och film

Med aktivitetsspåret blir besöket i utställningen en upptäcktsfärd. Djur och natur är ett återkommande motiv på Märta Måås-Fjetterströms ...

Köp biljett

Genom tiderna har kungafamiljen uppmärksammat och stöttat svenskt konsthantverk. Märta Måås entreprenörskap är ett exempel. Redan 1924 ti...

Läs mer

Kundservice

Öppettider:

Inför besöket

Många frågar om

 • Kan jag ta med min barnvagn in på de kungliga besöksmålen?

  Nej, barnvagnar är inte tillåtna inomhus.

 • Är det tillåtet att ta bröllopsfoton inne på de kungliga slotten?

  Nej, bröllopsfotografering i de kungliga slottens salar är inte möjligt.

  I samband med vigsel i Drottningholms slottskyrka, Rosersbergs slottskapell, Strömsholms slottskapell samt Ulriksdals slottskapell går det bra att fotograferas i kyrkan/kapellet, men ej i slottens salar.

 • Finns det förvaringsboxar vid de kungliga besöksmålen?

  Kungliga slottet: Ett fåtal förvaringsboxar finns vid Biljett & Information samt i Museum Tre Kronor. 10 kr i deposition (mynt).
  Vi rekommenderar dock att du inte tar med dig något större bagage. Resväskor och väskor på hjul är inte tillåtna inne på våra besöksmål.

  Övriga besöksmål: Inga förvaringsboxar tillgängliga. Vi rekommenderar att du inte tar med dig något större bagage. Resväskor och väsor på hjul är inte tillåtna inne på våra besöksmål.

 • Får jag ta med min väska in på de kungliga besöksmålen?

  Ja, mindre väskor är tillåtna, liksom ryggsäckar burna i handen eller på magen. Resväskor och väskor med hjul är inte tillåtna.

  Vänligen observera att vi ej tillhandahar förvaringsboxar (undantaget ett fåtal på Kungliga slottet). Lämna inga väskor utan uppsikt.

 • Finns det barnvagnsparkering vid de kungliga besöksmålen?

  Kungliga slottet: I entrén till Representationsvåningarna, vid Yttre borggården finns ett begränsat utrymme för barnvagnar. Under tak men obevakat och utan låsmöjlighet.

  Riddarholmskyrkan: I entrén till Riddarholmskyrkan. Under tak men obevakat och utan låsmöjlighet.

  Drottningholms slott: I arkaden utanför entréporten. Under tak men obevakat och utan låsmöjlighet. Observera att arkaden nås via en trappa.

  Övriga besöksmål: Ingen barnvagnsparkering.

Fler frågor och svar