Porträtt av Oskar II

Anders Zorn och kungafamiljen

Anders Zorns möte med Oskar II började inte bra, men porträttet blev lyckat och stämningen bättre. Under kvällen i Bernadottegalleriet får du se verk av Zorn och höra om vänskapen som växte fram.

”Nå, nu skall du måla gubben”. Så hälsas konstnären Anders Zorn av kung Oskar II när han en vinterdag 1898 kommer till Kungliga slottet för att måla kungens porträtt. Mötet börjar inte speciellt bra men slutar med att Oskar II är mycket nöjd med det färdiga resultatet.

Fram till sin död 1920 kommer Anders Zorn att avporträttera en rad medlemmar i den kungliga familjen, prinsarna Gustaf Adolf och Wilhelm, prins Eugen, drottning Sofia, Gustaf V, prins Carl, prinsessan Ingeborg och kronprinsessan Margareta.

Om dessa porträtt och de vänskapsband som i flera fall växte fram mellan Anders Zorn och de avbildade handlar detta föredrag som hålls av museilärare Per Sjödahl, i Bernadottegalleriet på Kungliga slottet. Där hänger det ovan nämnda porträttet av Oskar II idag tillsammans med det mästerliga porträttet av drottning Sofia.

Föredraget är en direktsändning och du är välkommen att ställa frågor under programmet.

Digital visning

Föredraget hålls via Microsoft Teams. För att kunna delta behöver du en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling. Om du vill delta via mobiltelefon behöver du först ladda ner appen Microsoft Teams. Via dator behövs ingen app.

Länk till programmet kommer via mejl när du köpt biljett.

Toppbilden: Anders Zorns porträtt av Oskar II. Beskuret. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslottet.se 

Bernadottegalleriet på Kungliga slottet Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se

Zorns porträtt av kronprinsessan Margareta, etsningen från 1914 hänger i ett rum på Ulriksdals slott.

Museilärare Per Sjödahl är kvällens föredragshållare. Foto: Kate Gabor/Kungligaslotten.se

Program2021, Föredrag