Sänggardiner och sänggavel i 1700-talsrum.

Kavaljersflygeln på Gripsholm

Den unika Kavaljersflygeln uppfördes 1780 för den festglade Gustav III och hans hov. Bland de 28 rummen fördelade på fyra våningar finns några av Sveriges bäst bevarade 1700-talsinteriörer. Följ med in!

Slottsuppsyningsman Jim Sjöberg tar med oss på en tur i en mycket välbevarad slottsmiljö, i vanliga fall inte öppen för besök.

I flygelns bottenvåning har tiden sedan Gustav III:s glansdagar stått stilla och vi får se exempel på dåtidens praktiska lösningar och ”compact living”. I de övre våningarna tittar vi in i personalbostäder som nyttjats av både slottspersonal och andra från Karl XV:s tid och fram till sent 1900-tal.

Visningen är en direktsändning och du är välkommen att ställa frågor under programmet.

Digital visning

Temakvällen hålls via Youtube Live. Du behöver inte ha ett eget konto för att se livesändningen, men om du vill kommentera eller ställa frågor behöver du vara inloggad på ett Google-konto, du kan skapa ett konto här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Länk till programmet kommer via mejl när du köpt biljett.

Toppbilden: Rummen i flygeln ligger uppradade längs korridorer. Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se

Praktisk inredning på liten yta à la 1700-tal. Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se

Kavaljersflygeln, andra våningen. Foto: Sanna Argus Tirén/Kungligaslotten.se

Gustav III:s tid blev en ny storhetsperiod för Gripsholms slott. Nu byggdes och inreddes bland annat kavaljersflygeln liksom slottsteater. Foto: Isabella Löfgren/ Kungligaslotten.se

Program2021, Kvällsvisning