Strömsholmsdagarna

De anrika hästtävlingarna Strömsholmsdagarna äger rum i de vackra miljöerna kring Strömsholms slott. Passa på att gå med på en visning av slottet och hör om dess historia och se konstskatten.

Strömsholms slottspark är den enda kungliga slottspark där det fortfarande är tillåtet att rida. På baksidan av slottet finns hoppbana, dressyrbana och galoppspår som nyttjas av Strömsholms ridskola, och som varje år lockar tusentals hästintresserade till Strömsholmsdagarna. I år äger de rum 6–9 juni, med utställningsområde och tävlingar på historisk kunglig hästmark.

Passa på att besöka slottet som håll er öppet för guidade visningar under Strömsholmsdagarna. Du får höra om slottets historia, dess tillkomst och vackra rumsinredningar. Det blir även nedslag i den konstskatt som hänger vid Strömsholm framförallt representerad av ”det svenska måleriets fader” hovmålare David Klöcker Ehrenstrahl.

Slottsvisning 6–9 juni

Visningar 12.00, 13.00, 14.00 och 15.00 på svenska.

Stenköket med biljettförsäljning och slottsboden håller öppet
kl. 11.30-16.00

Obs!
Slottet är endast öppet i samband med visningarna, biljett förköps via biljettlänken. Biljett kan köpas, i mån av plats, i Stenköket strax innan visningen.
Stenköket inrymmer även butiken Kungliga Slottsboden, dock inget kafé 2024.

500 år av hästar

På Gustav Vasas tid var Strömsholm strategiskt viktigt. Här anlade kungen en anläggning för hästavel för att säkra tillgången på hästar till landets försvar. Läget vid Kolbäcksån var gynnsamt med ängar som gav rikligt med hö och bördiga åkrar. Aveln på Strömsholm fortsatte – i princip fram till dess att hingstdepån på Strömsholm lades ner i mitten av 1900-talet. År 1868 fram till 1968 höll Arméns ridskola till här och bland eleverna fanns vår nuvarande kungs far – arvprins Gustaf Adolf – som 1928-29 gick den så kallade ”Långa kursen”. När armén avhästades skapades istället en civil ridskola och i dag upprätthåller Ridskolan Strömsholm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ett 500-årigt arv av hästar på Strömsholm.

Toppbilden: Klassiska vyn av slottsbanan under Strömsholmdagarna med Strömsholm slott i bakgrunden. Foto: Roland Thunholm.

Vill du veta mer om Strömsholms hästhistoria?
Ladda ner appen Hästmuseum Strömsholm som guidar dig runt Strömsholmsområdet. Gratis på Google Play och Apple Store.

Rikssalen med porträttet av Karl XI och Ehrenstrahls målningar av kungens livhästar. Foto: Dick Norberg/Kungligaslottet.se

Strömsholms slott har under hela sin historia varit förknippat med hästar. Foto: Dick Norberg

Minne från tiden då slottet inhyste Arméns rid- och körskola. En modellhäst av trä med anatomiskt riktiga böjbara delar som användes för att demonstrera hästens rörelser. Foto: Kungligaslotten.se

Gustav Vasa startade här hästuppfödning för Sveriges armé. De goda betesmarkerna gav förutsättningar för avel, stuteri och hingstdepå. Foto: Dick Norberg