
Vasa till Bernadotte
I den stora jubileumsutställningen 'Vasa till Bernadotte, 1523–1973–2023. Kultur i rikets tjänst' visas spektakulära föremål som tar dig med på en resa från då till i dag.
” … en praktfull jubileumsutställning, med exklusiva föremål”/DN
Se utställningen hemifrån!
Nu finns en virtuell tur av utställningen tillgänglig.
Utställningen i 360° Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
500 år av monarki har gett oss ett kulturarv som är både rikt och mångfacetterat. Årets jubileum uppmärksammas med den mest omfattande utställning som någonsin arrangerats på Kungliga slottet. Spektakulära och kulturhistoriskt viktiga föremål ur de kungliga samlingarna visas sida vid sida med centrala inlån. Konkurrensen har varit hård: varje enskilt föremål i utställningen har en egen stark berättelse och en betydelsefull plats i den svenska historien och hovkulturen.
”För att stå där är att, i princip, kunna ta på den svenska historien.”/Fokus
Följ med på en historisk exposé: från etableringen av en svensk centralmakt, stormaktstidens prakt, om bildningsideal, akademier, riksdagsvälde och revolution, liksom internationella influenser och kungliga konstsamlingar, till utrikespolitik och miljöengagemang.
Det är min förhoppning att jubileumsutställningen ska kunna bidra med ökad kunskap om Sveriges rika kulturhistoria och glänta på locket till alla de spännande berättelser som föremålen bär på.
— H.M. Konungen
Vasa till Bernadotte
1523–1973–2023
Kultur i rikets tjänst
11 mars 2023–7 januari 2024
Kungliga slottet
Entré via Västra valvet, Yttre borggården
FÖRKÖP DIN BILJETT
Klicka på biljettknappen här på sidan för priser och mer information. Med entrébiljett vandrar du på egen hand i utställningen.
Guidad visning
Följ med våra kunniga museilärare på en visning genom utställningen. Visningarna är cirka 45 min. Max 15 person per grupp.
September –7 januari 2024
tisdag, torsdag, lördag och söndag
kl. 15.30
Köp biljett till visningarna Länk till annan webbplats.
Gruppvisningar
Det går även att boka en visning med egen
guide, utanför ordinarie öppettider. Max 15 personer.
Priser och bokning Länk till annan webbplats.
Audioguide
En audioguide finns till utställningen Vasa till Bernadotte. Guiden är kostnadsfri och nås via din smartphone. Medtag egna hörlurar.
Länk till audioguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utställningskatalogen
Katalogen finns att köpa på plats i utställningen samt i vår webbutik www.kungligaslottsboden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utställningen för barn
Ta med barnen. En bildjakt kan hämtas i entrén och besöket blir en upptäcktsfärd.
Utställningen produceras av utställningsenheten vid Kungl. Hovstaterna, som även låg bakom publiksuccén 'Daisy. Kronprinsessan Margareta'. Liksom Daisy-utställningen visas 'Vasa till Bernadotte' i den del av Kungliga slottet som fram till 1973 var Gustaf VI Adolfs bostad.
"Man behöver inte vara rojalist för att imponeras och häpna ..."/SvD
” … exklusiv känsla … när man får kliva in i det inre av slottet” /P1 Kultur
PRESS
Förfrågningar via marknad@kungligaslotten.se
Jubileumsåret 2023
År 2023 är ett dubbelt märkesår. Det har gått femhundra år sedan Gustav Vasa 1523 valdes till kung och landet gick in i en ny epok som formade det moderna Sverige, och Carl XVI Gustaf har 50-årigt regeringsjubileum. Året kommer att firas! Vi lyfter 500 år av kultur i rikets tjänst både i en ny bok och i utställningen Vasa till Bernadotte på Kungliga slottet. Vasaborgen Gripsholm har Vasa i fokus och på Slottsbacken visas en fotoutställning om kung Carl Gustafs tid som Sveriges statschef. Redan nu finns en digital version av utställningen här på kungligaslotten.se.

Renässansens hovkultur. Under Erik XIV och Johan III förnyades målmedvetet kungamaktens yttre framtoning. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Kamédiademet. Foto: Pelle T Nilsson/SPA
En liten tur i utställningen 'Vasa till Bernadotte, 1523–1973–2023. Kultur i rikets tjänst'. Film: Timo Saarela/Kungligaslotten.se

Originalkostymer från operan Gustav Vasa, som hade urpremiär år 1786. Foto: Lisa Raihle Rehbäck

Det äldre rikssvärdet, 1500-talets mitt. Svärdet var det förnämsta av regalierna fram till Gustav II Adolfs kröning 1617. Då ändrades ordningen så att kronan intog den främsta platsen. Foto: K-E Granath