Riksvapen

Pressmeddelande

Publicerad:

Gustav Vasa 500 år

På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.

Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.

Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.

Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!

Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på www.kungligaslotten.se/vasa500 Länk till annan webbplats.

#dagensdatum Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.

Gripsholms slott ligger vid Mälaren, strax utanför Mariefreds gamla stadskärna i Strängnäs kommun. I Vasaborgen finns landets främsta exempel på gemak från Vasakungarnas tid och en av Europas mest välbevarade 1700-tals teatrar. Till höjdpunkterna hör också statens porträttsamling, en samling som Gustav Vasa lade grunden till.

För öppettider och mer information: www.kungligaslotten.se/gripsholmsslott

Presskontakt
Maria Ulander
08-402 60 59, 070-270 39 98
vx 08-402 60 00
marknad@kungligaslotten.se

JUBILEUMSÅRET 2023

År 2023 är ett dubbelt märkesår. Det har gått femhundra år sedan Gustav Vasa 1523 valdes till kung och landet gick in i en ny epok som formade det moderna Sverige, och Carl XVI Gustaf har 50-årigt regeringsjubileum. Året kommer att firas! Vi lyfter 500 år av kultur i rikets tjänst både i en ny bok och i utställningen Vasa till Bernadotte på Kungliga slottet. Vasaborgen Gripsholm har Vasa i fokus och på Slottsbacken visas en fotoutställning om kung Carl Gustafs tid som Sveriges statschef.