Uret och tiden

"Genom seklen har klockor spelat en viktig roll här på slottet. Både för att hålla ordning på tiden, och som utsmyckning. En riktigt fin klocka är ju inte bara tekniskt fulländad. Den är också vacker att se på. Och ibland också att höra på!"

"Det är en fascinerande ljudupplevelse när slottets alla klockor slår tolv precis samtidigt. Det tyckte jag redan som liten. Så det är kanske inte så konstigt, att klockor och urmakeri har blivit ett stort personligt intresse för mig!"

Citaten är ur Kungens invigningstal av utställningen.

Ur samlingarna

I bildspelet ovan kan du se och läsa mer om ett urval klockor ur samlingarna, som presenteras på sidan Ur arkivet.

Lyssna till ett ur från 1760-talet, som slår varje kvart med en längre melodi vid helslag.

ur historien

I samlingarna finns ur från 1500-talets slut och fram till nutiden. De äldsta var mekaniska sensationer som ofta hade rörliga delar och liknade automater. Rollen som praktiskt användbara mätare av tiden inleddes under 1600-talets andra hälft, sedan man konstruerat den första fungerande pendeln. Se graf över urets utveckling Pdf, 712.3 kB..

På Kungligt uppdrag

Se SVT-klassikern "På kungligt uppdrag", om hovurmakaren Philip Jansson, Länk till annan webbplats. som var hovurmakare 1983–1995.

Besök Kungliga slottet

Se uren på plats i Representationsvåningarna. Kungliga slottet är normalt öppet dagligen. Varje fredag, året runt, dras ett 80-tal klockor upp. Se filmen om dagens hovurmakare här på sidan.

I filmen får du följa med hovmakare Sophia Reuterdahl under en fredag på slottet. Hon är den som har ansvar för att klockorna inte bara tickar och slår, utan dessutom visar rätt tid.

Under invigningen framförde Kungliga Hovkapellets stråkkvartett Klockan, andante ur Symfoni nr 101 av Joseph Haydn, och en kör sjöng Klinga mina klockor av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.