Utställning Daisy Kronprinsessan Margareta

Kronprinsessan Margareta var en dynamisk och folkkär prinsessa som kom att förändra bilden av kungahuset ända in i våra dagar. Hundra år har passerat sedan vår nuvarande kungs farmor hastigt gick bort. Vem var hon, denna för sin tid så moderna men för många okända medlem av kungafamiljen?

Besök utställningen

Utställningen visas 6 juni 2021–9 januari 2022, dagligen kl. 10.00–16.00* på Kungliga slottet.

*Justeringar i öppettider kan komma att ske beroende på rådande situations utveckling.

Kronprinsessan Margareta, kallad Daisy av familj och vänner, omfamnade sitt nya liv i Sverige. Hon ville göra skillnad för folk och engagerade sig aktivt i många av tidens största samhällsfrågor och drev humanistiska insatser för barns välmående, civilförsvarets uppbyggnad, funktionsnedsattas rättigheter och under första världskriget för krigsfångars överlevnad.

Från sin uppväxt som barnbarn till drottning Victoria av Storbritannien bar hon med sig gedigna intressen för konst, idrott och trädgård, något som hon utvecklade under åren och som bidrog till att göra henne till en folkkär kronprinsessa. Hon gav ut trädgårdsböcker, la grunden till Sofieros slottsträdgård, åkte skidor och var forward i sitt eget bandylag.

På plats i den del av Kungliga slottet där hon bodde med Gustaf (VI) Adolf och de fem barnen visas för första gången material ur arkiven och unika föremål ur de kungliga samlingarna som tillhört kronprinsessan.

Kom och lär känna prinsessan som statsminister Hjalmar Branting beskrev som ”solstrålen i Stockholms slott”.

Läs mer om kronprinsessan Margareta

Daisy.
Kronprinsessan Margareta, 1882–1920

Bilden: Ur de kungliga samlingarna: Kronprinsessan Margareta fotograferar med två av barnen, prins Bertil och prinsessan Ingrid, sommaren 1914 på Sofiero. I bakgrunden hennes trädgårdsritningar för Sofiero 1918. Foto: Lisa Raihle Rehbäck/Kungligaslotten.se