Historik
Gripsholms slott har fått sitt namn efter en av den svenska medeltidens stora personligheter, Bo Jonsson Grip, som under senare hälften av 1300-talet uppförde den första borgen.
Borgen skänktes under sen medeltid till ett kartusianer – kloster som grundats i Pax Marie – Mariefred.
Den nya vasaborgen
Vid reformationen drogs klostret in till staten och 1537 började slottet uppföras under ledning av byggmästare Henrik von Köllen.
Slottet byggdes på Gustav Vasas initiativ och utgjorde en del av ett nytt nationellt försvarssystem. Samtidigt uppfördes slottet som en representativ bostad för renässansfursten Gustav Vasa.
Den stora Rikssalen med sitt målade tak och sina helfigursporträtt av Gustav Vasa och hans samtida europeiska regenter förmedlar en god bild av den ursprungliga miljön på Gripsholm.
Slottets mest berömda 1500-talsgemak är Hertig Karls kammare som är en av landets mest välbevarade interiörer från denna epok.
1600- och 1700-talet
Under stormaktstiden disponerades Gripsholm som änkesäte av drottningarna Maria Eleonora och Hedvig Eleonora. Den senare lät genomföra betydande om- och tillbyggnader, bland annat Drottningflygeln.
En ny glansperiod upplevde slottet under Gustav III:s tid i slutet av 1700-talet. Då inreddes den mycket exklusiva slottsteatern i ett av slottets runda renässanstorn.
Teatern är en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar. Då skapades också Gustav III:s Runda salong som blev en motsvarighet till Gustav Vasas Rikssal.
Besökaren kan i runda salongen se porträtt på Gustav III och hans samtida regentkollegor.
Nationellt uppvaknande
Under 1800-talet väckte slottet starka nationella känslor och kom att betraktas som ett nationalmonument.
Möbler och konstföremål av hög historisk dignitet fördes från de olika kungliga slotten till Gripsholm för att förstärka den nationella karaktären.
Vid århundradets slut genomfördes en mycket omdiskuterad restaurering av slottet och enligt kritikerna försökte man göra slottet "aendnu gamblare".
På Gripsholm ser besökarna prov på svenskt miljöskapande från 1500-tal till sent 1800-tal, en enastående samling av möbler och konsthantverk från fyra århundraden.
Toppbilden: Kopparstick Gripsholms slott av tecknare Erik Dahlbergh från planschverket Suecia antiqua et hodierna. Foto: Kungliga biblioteket