Kopparkastruller i köket på Tullgarns slott

Recept ur arkiven

I Bernadottebibliotekets arkiv finns drottning Victorias (1862–1930) receptböcker, i vilka hon noterat sina favoritbakverk.

Här är receptet på drottning Victorias "Sandkaka", som ser väldigt saftig och god ut trots namnet (tyvärr finns inte bilden digitalt).

150 g smör
300 g (3 ½ dl) socker
130 g (drygt 2 dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
130 g (drygt 2 dl) potatismjöl
6 ägg
Det rivna skalet av 1 citron, väl tvättad
Saften av ½ citron
1 msk rom
Skorpmjöl
1 msk florsocker

Ställ en bunke i varmt vatten och vispa äggen tills skummet är fingervarmt. Tillsätt socker och mjöl växelvis, men spar 2 msk mjöl, som rörs ut med bakpulvret. Rör smöret mjukt och tillsätt det. Efter cirka 10 minuters vispning med elvisp tillsätts rommen, citronsaft och det rivna skalet, samt bakpulver blandat med mjölet. Smörj och ströa en bakform med skorpmjöl. Häll i smeten och grädda i 200° ugnsvärme cirka 45 minuter.

Sänk värmen till 150° och fortsätt grädda kakan cirka 30 minuter eller tills den släpper formen och har fått en vacker färg. Skulle ytan bli för mörk täcker man med smörpapper eller aluminiumfolie. Tag kakan ur ugnen och låt den svalna. Stjälp upp den på ett fat och pudra finsiktat florsocker över.

Receptet publicerades i boken 'Kunglig Taffel – till bords med Bernadotterna' (1986) av Inger Grimlund och Christine Samuelson.

Toppbilden: Gustaf V och drottning Victoria spenderade mycket tid på Tullgarns slott. Slottsköket står kvar sedan deras tid, då det var nytt och modernt. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Tullgarn Tullgarns slott drottning Viktoria Bernadottebiblioteket

Drottning Victoria i Röda Salongen på Tullgarns slott, ur privata fotoalbumet "Tullgarn" ur Bernadottebibliotekets samling.

Tullgarn Tullgarns slott drottning Viktoria Gustav V Bernadottebiblioteket

På utflykt vid Tullgarns slott. Fotograf: Engelberth Bengtsson för Hemmets Journal. Ur Bernadottebibliotekets arkiv.

Inför besöket

Guidad visning Öppet idag 12.00-16.00

Följ med på en guidad visning och hör om slottets kungliga historia, byggnadshistoria och bevarade inredningar.

Läs mer
Grupper och skolor Öppet idag 12.00-16.00

För större sällskap rekommenderar vi en förbokad visning. Tullgarns slott är öppet för bokade grupper under juni–augusti.

Läs mer

Upptäck mer om Tullgarns slott

Tullgarns slottssalar Öppet idag 12.00-16.00

Tullgarns slott har flitigt nyttjats som sommarresidens av kungligheter. Hertig Fredrik Adolf, Oskar I och Josefina, Gustaf V och Viktori...

Läs mer

En promenad genom Tullgarns slottspark är en vandring från 1600-talet till 1900-talet. Från Carl Hårlemans lindar och alléer till kung Gu...

Läs mer
Tullgarns slottskafé och butik Öppet idag 11.30-16.00

I Tullgarns slottspark ligger stallet som inrymmer besökscenter med ett slottskafé och försäljning från Kungliga Slottsboden. I stallet s...

Läs mer
Historik Öppet idag 12.00-16.00

Redan under medeltiden omnämns godset Tyllegarn men först vid 1500-talets slut uppfördes den första slottsbyggnaden. Den uppfördes för gr...

Läs mer

Artiklar och film

Den nya Kungliga Slotten-appen presenterar flera nyheter som ger mervärde till ditt slottsbesök!

Läs mer

Nu är det sommarsäsong på kungliga slotten. Välkommen till sommarslotten där kungligheter tillbringat många vår- och sommardagar.

Läs mer

Upptäck de kungliga parkerna! Här möts natur och kultur, historia och nutid. Parkerna är öppna året om, dygnet runt.

Läs mer

Kundservice

Öppettider:

Inför besöket