Tullgarns slott

Tullgarns slottssalar

Tullgarns slott har flitigt nyttjats som sommarresidens av kungligheter. Hertig Fredrik Adolf, Oskar I och Josefina, Gustaf V och Viktoria, alla har de vistats här och satt sina spår.

Det nuvarande slottet Tullgarn byggdes på 1720-talet och har varit ett kungligt lustslott sedan 1772.

Hertig Fredrik Adolf, Gustav III:s yngre bror, lät modernisera slottet i nyklassicistisk stil. Sveriges då bästa inredare och konstnärer anlitades, bland andra Louis och Jean Baptiste Masreliez. Många av interiörerna de skapade finns bevarade i ursprungligt skick.

Fredrik Adolf gjorde resor till Frankrike och Italien vilket influerade honom. Att besöka de relativt nyutgrävda ruinstäderna Herculaneum och Pompeji ansågs vara höjdpunkten på en sådan bildningsresa och Fredrik Adolf vistades inte mindre än tre månader i Neapel. Han införskaffade även en del kopparstick och skulpturer.

Sommarnöje med personliga stilar

Gustaf (V) övertog Tullgarn år 1881 och genomförde tillsammans med sin gemål Viktoria, stora förändringar. Huvudbyggnaden inreddes mer som ett modernt fungerande sommarhem än som ett kungligt lustslott.

Kronprinsparet inreder med föremål och inspiration från sina resor. Frukostrummet är en hemtrevlig kopia av ett tysk gästgiveri. I entrén kan man se en kopia av en mosaik från Pompeji, där motivet är en hund med texten Cave Canem, vilket betyder varning för hunden. Hundar fanns det alltid gott om där drottning Victoria vistades.

Med anledning av att så många generationer kungliga uppskattat och vistats på sommarslottet visar Tullgarn prov på inredningar från olika epoker och personliga stilar.

Här ses till exempel det antikinspirerade Lilla förmaket inrett på 1790-talet, Frukostrummet i sydtysk renässansstil från 1890-talet och Gustaf V:s rökrum som i stort sett står orört sedan hans bortgång 1950. 

Toppbilden: Stora förmaket är slottets stora sällskapsrum. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Stora sängkammaren. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Stora matsalen på Tullgarns slott. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se

Inför besöket

Följ med på en guidad visning och hör om slottets kungliga historia, byggnadshistoria och bevarade inredningar.

Läs mer

För större sällskap rekommenderar vi en förbokad visning. Tullgarns slott är öppet för bokade grupper under juni–augusti.

Läs mer

Upptäck mer om Tullgarns slott

Tullgarns slott har flitigt nyttjats som sommarresidens av kungligheter. Hertig Fredrik Adolf, Oskar I och Josefina, Gustaf V och Viktori...

Läs mer

En promenad genom Tullgarns slottspark är en vandring från 1600-talet till 1900-talet. Från Carl Hårlemans lindar och alléer till kung Gu...

Läs mer

I Tullgarns slottspark ligger stallet som inrymmer besökscenter med ett slottskafé och försäljning från Kungliga Slottsboden. I stallet s...

Läs mer

Redan under medeltiden omnämns godset Tyllegarn men först vid 1500-talets slut uppfördes den första slottsbyggnaden. Den uppfördes för gr...

Läs mer

Artiklar och film

Den nya Kungliga Slotten-appen presenterar flera nyheter som ger mervärde till ditt slottsbesök!

Läs mer

Nu är det sommarsäsong på kungliga slotten. Välkommen till sommarslotten där kungligheter tillbringat många vår- och sommardagar.

Läs mer

Upptäck de kungliga parkerna! Här möts natur och kultur, historia och nutid. Parkerna är öppna året om, dygnet runt.

Läs mer