de Vries-dagen

Passa på att se världens största samling av Adriaen de Vries skulpturer. Under en temadag öppnas Museum de Vries med den unika skulptursamlingen.

I Drottningholms slottspark finns moderna bronsavgjutningar av Adriaen de Vries skulpturer. I museet förvaras originalen från 1600-talet, skyddade från väder och vind.

Museum de Vries-dagen

Originalskulpturerna visas årligen under Museum de Vries-dagen, en temadag med egen rundvandring och quiz för barn. Våra kunniga guider finns på plats för att presentera museet.

Entrébiljett till de Vires-dagen köps här på webben.

Museum de Vries är beläget i det gamla Dragonstallet på Drottningholmsmalmen.

Se en film om museet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om Musuem de Vries

Text: Nationalmuseum

Holländaren Adriaen de Vries (1556–1626) var en av sin tids mest ryktbara konstnärer. Han var bland annat hovskulptör åt Rudolf II. Museum de Vries är helt ägnat åt denne framgångsrike skulptör.

Att majoriteten av hans skulpturer hamnade i Sverige beror på landets krigiska framgångar under 1600-talet. Vid slutet av svensk stormaktstid, runt 1718, fanns inte mindre än 32 bronsskulpturer, de flesta av Adriaen de Vries, i Drottningholms slottspark. I ett skulpturfattigt land som 1600-talets Sverige var denna mängd högklassiga bronsskulpturer en stor attraktion.

Med få undantag behöll skulpturerna sin plats fram till nutid. Sedan man upptäckt de omfattande skador som utomhusklimatet medfört på originalen, ersattes dessa med kopior i form av moderna bronsavgjutningar. Originalen flyttades in i Dragonstallet och år 2001 öppnade det nya museet i dessa lokaler.

I Museum de Vries kan besökaren komma nära och se skulpturerna på ett sätt som inte har varit möjligt tidigare. Det fantastiska detaljarbete som ursprungligen gjordes i vax blir nu synligt för betraktaren.

Museum de Vries är en del av Kungl. Hovstaternas publika verksamhet. Samlingen tillhör Nationalmuseum. Dragonstallet förvaltas av Statens Fastighetsverk.

Foton: Raphael Stecksén/Kungligaslotten.se