Drottningholms slottsteater
Slottsteatern på Drottningholm uppfördes 1766 för drottning Lovisa Ulrika och är en av världens bäst bevarade teatrar från den tiden.
Arkitekten Carl Fredrik Adelcrantz (1716–1796) ritade teatern för drottning Lovisa Ulrika efter att en tidigare teaterbyggnad på platsen brunnit ned.
En första storhetstid
Drottningholms slottsteaters storhetstid inleddes 1777, då Gustav III övertog slottet. Dit förlades ofta de stora operapremiärerna, där spelade en fransk teatertrupp och Svenska dramatiska teatern.
Efter Gustav III:s död lades verksamheten så småningom ner och byggnaden kom att användas som magasin. Under Agne Beijers ledning återställdes den 1922 i sitt ursprungliga skick.
Unikt 1700-tals maskineri
Drottningholms slottsteater gömmer en lekfull interiör. I salongen finns målade marmoreringar, konsoler i papier maché och pilastrar av gips. Scenen har ett maskineri, helt i trä, som än idag drivs för hand. Gångspel, valsar, trummor, block, rep och motvikter får det stora maskineriet att arbeta. Det finns ett trettiotal scenbilder bevarade - en kulissvärld anpassad till 1700-talets repertoar.
Ett levande kulturarv
Varje sommar ges ett antal opera-, teater- och dansföreställningar och bjuder på konserter, visningar och evenemang, allt med avstamp i 1700-talet.
Drottningholms slottsteater är en del av Världsarvet Drottningholm, Sveriges första kulturobjekt på listan som anses vara av omistligt värde för mänskligheten.
Toppbilden: Teatern är ur ett internationellt perspektiv en unik byggnad. Det är den enda 1700-talsteatern i världen som fortfarande använder originalscenmaskineriet regelbundet. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se
Teaterbyggnaden är belägen vid Drottningholms slott och visas under guidade turer året om.